Linecké ovocné koláčiky patria medzi najobľúbenejšie tradičné pečivo. Ich jemné maslové cesto, sladkokyslá ovocná náplň a efektné zdobenie robia z týchto koláčikov neodmysliteľnú súčasť sviatočných stolov. Sú krehké, rozplývajú sa na jazyku a chutia rovnako dobre čerstvé aj po pár dňoch, keď sa chute krásne prepoja.
Ich výhodou je aj variabilita – môžete použiť rôzne druhy džemov, kombinovať tvary a pohrať sa so zdobením. Linecké koláčiky sú ideálne nielen na Vianoce, ale aj ako sladký darček pre blízkych.
Suroviny ( vystačí na asi 40 kusov zlepených):
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru
- 200 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 1 KL Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar
Na zlepenie a ozdobenie:
- malinový, jahodový alebo ríbezľový džem
- Tubičky biele Dr. Oetker
- Tubičky farebné Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
- okrúhlu formičku na vykrajovanie (ø 5 cm)
- formičku na vykrajovanie v tvare srdiečka (ø 1,5 cm)
- okrúhlu formičku na vykrajovanie (ø 1 cm)
- plech na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo, vajcia a extrakt a všetko ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto necháme v chladničke asi hodinu odležať.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 5 mm a vykrajujeme kolieska. Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme kolieska. Do polovice z nich povykrajujeme formičkou motívy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Čas pečenia: asi 12 minút
- Čas prípravy: asi 20 minút
Kolieska necháme vychladnúť. Po vychladnutí zlepujeme celé kolieska s povykrajovanými motívmi džemom k sebe. Nakoniec dozdobíme zelenou tubičkou do tvaru ovocia.

