Preskočiť na obsah
35 minút
40

Linecké ovocné koláčiky patria medzi najobľúbenejšie tradičné pečivo. Ich jemné maslové cesto, sladkokyslá ovocná náplň a efektné zdobenie robia z týchto koláčikov neodmysliteľnú súčasť sviatočných stolov. Sú krehké, rozplývajú sa na jazyku a chutia rovnako dobre čerstvé aj po pár dňoch, keď sa chute krásne prepoja.

Ich výhodou je aj variabilita – môžete použiť rôzne druhy džemov, kombinovať tvary a pohrať sa so zdobením. Linecké koláčiky sú ideálne nielen na Vianoce, ale aj ako sladký darček pre blízkych.

Suroviny ( vystačí na asi 40 kusov zlepených):

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru
  • 200 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • 1 KL Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar

Na zlepenie a ozdobenie:

  • malinový, jahodový alebo ríbezľový džem
  • Tubičky biele Dr. Oetker
  • Tubičky farebné Dr. Oetker

Okrem toho potrebujeme:

  • okrúhlu formičku na vykrajovanie (ø 5 cm)
  • formičku na vykrajovanie v tvare srdiečka (ø 1,5 cm)
  • okrúhlu formičku na vykrajovanie (ø 1 cm)
  • plech na pečenie

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo, vajcia a extrakt a všetko ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto necháme v chladničke asi hodinu odležať.

Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 5 mm a vykrajujeme kolieska. Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme kolieska. Do polovice z nich povykrajujeme formičkou motívy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Čas pečenia: asi 12 minút
  • Čas prípravy: asi 20 minút

Kolieska necháme vychladnúť. Po vychladnutí zlepujeme celé kolieska s povykrajovanými motívmi džemom k sebe. Nakoniec dozdobíme zelenou tubičkou do tvaru ovocia.