Jeseň je ako stvorená na vôňu škorice, pečených jabĺk a zrelých hrušiek. Tento hruškový koláč s jemným tvarohovým krémom a chrumkavými mandľami je presne ten dezert, ktorý si zaslúži miesto na vašom stole počas chladných dní. Je lahodný, voňavý a navyše bez klasickej pšeničnej múky – takže vhodný aj pre tých, ktorí hľadajú ľahšie varianty múčnikov.
Suroviny na jesenný hruškový koláč (vystačí na: asi 12 porcií):
Na cesto:
- 200 g mandľovej alebo kokosovej múky
- 50 g kukuričnej múky
- štipku kypriaceho prášku do pečiva
- 90 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 balíček Finesse Citrónovej kôry
- 1 vajce
- 125 g zmäknutého masla
Náplň:
- 1 balíček Zlatého klasu
- 300 ml mlieka
- 1 balíček Škoricového cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru
- 250 g polotučného tvarohu
Na obloženie:
- 3 hrušky
Na posypanie:
- 1 balíček Škoricového cukru Dr. Oetker
- 50 g plátkových mandlí
Okrem toho potrebujeme:
- koláčovú formu (ø 30 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom a kôrou. Pridáme vajce a maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme na dno a okraj vymastenej a múkou vysypanej formy.
Na náplň uvaríme Zlatý klas s 300 ml mlieka a oboma cukrami do zhustnutia. Odstavíme a vmiešame tvaroh. Náplň nanesieme na cesto a uhladíme.
Na obloženie očistíme hrušky a nakrájame na plátky. Plátky hrušiek rovnomerne poukladáme na náplň a posypeme škoricovým cukrom a mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Čas pečenia: asi 40 minút
- Čas prípravy: asi 20 minút
Koláč necháme vychladnúť.

