Preskočiť na obsah

Rumové guľôčky z BB pudingu

15 minút
4

Rumové guľôčky patria k najobľúbenejším vianočným aj celoročným maškrtám. Ich príprava je rýchla, nenáročná a navyše ponúkajú fantastickú možnosť kreativity – môžete ich obaľovať v kokose, kakae, orieškoch či cukrových dekoráciách. V tejto verzii použijeme BB puding, ktorý dodá guličkám dokonale hladkú konzistenciu a jemnú chuť.

Suroviny na rumové guľôčky z BB pudingu( vystačí: 25 -30 ks ):

Na guľôčky:

  • 120 g cukor kryštálový
  • 50 ml mlieko polotučné
  • 100 g maslo
  • 60 g BB puding kakaový
  • 1 PL Holandské kakao
  • 50 g orechy mleté
  • 1 PL rum tuzemský
  • 1 PL šťava z kompótu (sirupu)

Na dokončenie:

  • 100 g orechy mleté alebo kokos na obaľovanie
  • kompót višňový alebo čerešňový ideálne bez kôstok (1 pohár)

Postup:

Príprava guličie: V 50 ml mlieka rozpustíme cukor, pridáme maslo a dobre rozmiešame. Do zmesi pridáme BB puding, kakao, um, šťavu/sirup a mleté orechy a spracujeme na cesto.

Tvarovanie guličiek: Z cesta tvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v mletých orechoch/kokose a ukladáme do papierových košíčkov.

  • Celkovo: 30 min
  • Príprava: 10 min

Tipy a vylepšenia

  • pridajte hrsť nasekaných hrozienok namočených v rume
  • časť kakaa nahraďte instantnou kávou pre „tiramisu efekt“
  • do stredu guľôčky môžete vložiť mandľu alebo lieskový oriešok
  • použite ochutený rum – kokosový, mandľový či karamelový

Ako skladovať?

V uzatvorenej nádobe vydržia v chladničke 5–7 dní. Môžete ich aj zamraziť až na 3 mesiace.