Preskočiť na obsah

Čerešňové rezy

Čerešňové rezy
60 minút
4

Ak máte radi sladké, určite neodoláte ani rozličným ovocným koláčom a bublaninám. K veľmi obľúbenému ovociu v koláčoch určite patria čerešne. Vyskúšajte tentoraz tieto čerešňové rezy . Aj vďaka jogurtu a maslu sú šťavnaté a jemné a  posýpka tieto čerešňové rezy  príjemne dochutí  a ozvláštni.

Čerešňové rezy – suroviny:

  • 150 ml mlieka,
  • 200 ml bieleho jogurtu (alebo kyslej pochúťkovej smotany)
  • 250 g práškového cukru
  • 1 vajce,
  • 80 g masla,
  • 200 g polohrubej múky,
  • 200 g hladkej múky,
  • 1 balíček  prášku do pečiva,
  • asi 700 g  vykôstkovaných čerešní

Na mrveničku potrebujeme:

  • 120 g polohrubej múky,
  • 80 g masla,
  • 80 g práškového cukru,
  • pol lyžičky škoricového cukru.

Postup:

Najprv si pripravíme mrveničku na posýpku. V miske zmiešame 120 g polohrubej múky, 80 g zmäknutého masla, práškový a škoricový cukor a dôkladne spolu rukou vymiešame, až kým z masy  nevznikne rozdrobená posýpka. Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie na piškótové cesto. Na miernom ohni si v malom kastróliku  pomaly rozpustíme maslo, opatrne, aby sa nepripálilo a nechajme ho vychladnúť. Vo väčšej nádobe zmiešame mlieko izbovej teploty s bielym jogurtom, (môžeme použiť aj na kalórie bohatšiu kyslú smotanu), pridajme práškový cukor (ak chceme koláčik menej sladký, množstvo znížime najviac o štvrtinu ), celé vajce a vychladnuté rozpustené maslo.

Mohlo by vás zaujímať

Čierne košíčky so zlatým krémom

Netradičné čierne košíčky s lahodným zlatým maslovým krémom. Suroviny na čierne košíčky so zlatým krémom ( rozpočet na asi 40 ks ): Na cesto: Na krém:  Čítaj ďaľej

Spolu vyšľaháme, najlepšie elektrický ručným šľahačom, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Polohrubú a hladkú múku a prášok do pečiva zmiešame a postupne pridávajme do cesta. Dajte pozor, aby sa v ňom netvorili hrudky. Plech vymastíme a zľahka poprášime múkou, alebo použijeme papier na pečenie a vymiešané cesto rovnomerne rozotrieme na plech. Na vrch husto poukladáme čerešne a nakoniec všetko posypeme pripravenou mrveničkou. Vložíme na strednú priečku do vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C asi 35- 40 minút. Po uplynutí tejto doby sa presvedčíme, či je koláč upečený: pichnime do cesta špajdľu, alebo špáradlo, ak je suchá a  cesto sa na ňu nelepí, môžeme ho vybrať z rúry. Necháme ho vychladnúť a až potom pokrájame na rezy.