Preskočiť na obsah

Dubajský koláč

100 minút
12

Luxusný koláč s kakaovým korpusom, orientálnou pistáciovou náplňou a čokoládovým krémom – sladký sen s dotykom exotiky.

Suroviny (vystačí na 12 porcií):

Na krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 300 g mliečnej čokolády
  • 100 g horkej čokolády
  • 250 g mascarpone

Potrebujeme: kastrólik, cukrárske vrecko so zrezanou špičkou

Na náplň:

  • 170 g kadaifu
  • 60 g masla
  • 280 g sladeného pistáciového krému
  • 2 PL sezamovej pasty

Potrebujeme: teflónovú panvicu

Na korpus:

  • 2 žĺtky
  • 60 g cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • 50 g rozpustenej horkej čokolády
  • 150 ml čokoládového mlieka
  • 80 g hladkej múky
  • ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 1 PL Holandského kakaa Dr. Oetker
  • 2 bielky

mixér, koláčovú formu (ø 27 cm)

Na zvlhčenie korpusu: 100 ml čokoládového mlieka

Na ozdobenie: nasekané pistácie

Dubajský koláč

Postup:

Príprava krému: Na krém v kastróliku zohrejeme smotanu. Vložíme na kúsky nalámanú čokoládu a za stáleho miešania necháme čokoládu úplne rozpustiť. Odstavíme a necháme asi 10 minút vychladnúť. Potom pridáme mascarpone a dôkladne zamiešame. Krém odložíme do chladničky asi na 2 hodiny stuhnúť. Potom ním naplníme cukrárske vrecko.

Príprava náplne: Na prípravu náplne kadaif nakrájame na malé kúsky a na masle ho opražíme dozlatista. Odložíme a necháme vychladnúť. Potom ho prenesieme do misy. Pridáme pistáciový krém a pastu a vymiešame na hladkú hmotu.

Príprava korpusu: Na prípravu korpusu v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, maslom a čokoládou mixérom do peny. Pridáme mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a vymiešame dohladka. Nakoniec zľahka vmiešame z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 160 °C
  • Teplovzdušná rúra: 140 °C
  • Čas pečenia: asi 20 minút

Po upečení korpus necháme asi 10 minút vychladnúť. Potom ho vyklopíme na tortový podnos a povrch zvlhčíme mliekom. Na korpus nanesieme náplň a uhladíme. Potom celý povrch ozdobíme krémom.

Na ozdobenie: Posypeme pistáciami a odložíme asi na 2 hodiny stuhnúť do chladničky.

  • Celkový čas: asi 100 minút
  • Čas prípravy: asi 60 minút