Preskočiť na obsah

Jablkové pité so snehovou prikrývkou

15 minút
4

Receptov na  jablkové dezerty, koláče či zákusky rôzneho druhu je veľmi veľa. Toto jablkové pité je svieži šťavnatý koláčik, ktorý ozvláštňuje snehová pokrývka. Aj vďaka tomu vyzerá slávnostnejšie a, samozrejme, aj výborne chutí. Dopraje si ho ako chutný dezert hoci po nedeľnom obede či ku každodennej popoludňajšej kávičke.

Jablkové pité – suroviny:

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g mletých orechov
  • 200 g práškového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 1 balíček  prášku do pečiva
  • 3 – 4 lyžice mlieka
  • štipka soli
  • 6 bielkov
  • 300 g cukru
  • asi 1,5 kg jabĺk
  • 3-4 lyžice kryštálového cukru
  • Lyžička mletej škorice
  • 100 g hrozienok

Postup:

Najprv si pripravte jablkovú plnku. Na tento koláč sú najchutnejšie kyslasté jabĺčka. Jablká ošúpte a na hrubo postrúhajte. Na sitku umyte sušené hrozienka a nechajte ich asi dvadsať minút namočené vo vode. Potom ich sceďte a pridajte k postrúhaným jablkám. Primiešajte kryštálový cukor a mletú škoricu. Množstvo cukru si prispôsobte podľa chuti, môžete ho aj celkom vynechať. Jablká dajte do kastróla a na miernom ohni chvíľku poduste. Nechajte vychladnúť. Medzitým spracujte cesto. Preosiatu hladkú múku zmiešajte s práškom do pečiva, pridajte práškový cukor, mleté orechy, štipku soli a žĺtky. Všetko spolu miešajte, kým sa všetky suroviny nespoja a potom na doske rukami  spracujte na hladké, tuhšie cesto. Podľa potreby pridajte trochu mlieka. Cesto vyvaľkajte asi na pol centimetrovú hrúbku.

Mohlo by vás zaujímať

Rýchly jablkový koláč so škoricou

Máte radi vynikajúce jablčné koláčiky, ale nemáte veľa času na ich prípravu? Toto bude pre vás ten pravý recept! Na cesto potrebujete iba zopár surovín,  Čítaj ďaľej

Plech vyložte papierom na pečenie, alebo vymastite tukom  a cesto pomocou valčeka preložte na plech. Dajte ho do  vyhriatej rúre na 180 ° C  a nechajte asi 12 minút predpiecť. Na nedopečené cesto rovnomerne navrstvite  pripravenú vychladnutú jablkovú plnku. Potom z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Aby bol dostatočne pevný, keď bielky začnú tuhnúť, pridajte do snehu lyžicu práškového cukru a vyšľahajte do tuha. Ušľahaný sneh rozotrite na jablkovú plnku a plech dajte späť do rúry ešte asi na 15 minút  dopiecť. Upečený koláč vyberte a nechajte na plechu vychladnúť. Až potom ho nakrájajte na štvorce o veľkosti asi 4 x 4 cm.

Mohlo by vás zaujímať

Sypaný makovo - jablkový koláč

Sypaný makovo-jablkový koláč

Tento múčnik sa môže nazývať aj koláč lenivej gazdinky, pretože pri jeho príprave netreba cesto ani náplň miesiť či šľahať. Jednoducho všetky ingrediencie iba postupne  Čítaj ďaľej