Preskočiť na obsah

Jesenný hruškový koláč

60 minút
12

Jeseň je ako stvorená na vôňu škorice, pečených jabĺk a zrelých hrušiek. Tento hruškový koláč s jemným tvarohovým krémom a chrumkavými mandľami je presne ten dezert, ktorý si zaslúži miesto na vašom stole počas chladných dní. Je lahodný, voňavý a navyše bez klasickej pšeničnej múky – takže vhodný aj pre tých, ktorí hľadajú ľahšie varianty múčnikov.

Suroviny na jesenný hruškový koláč (vystačí na: asi 12 porcií):

Na cesto:

  • 200 g mandľovej alebo kokosovej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • štipku kypriaceho prášku do pečiva
  • 90 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček Finesse Citrónovej kôry
  • 1 vajce
  • 125 g zmäknutého masla

Náplň:

  • 1 balíček Zlatého klasu
  • 300 ml mlieka
  • 1 balíček Škoricového cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru
  • 250 g polotučného tvarohu

Na obloženie:

  • 3 hrušky

Na posypanie:

  • 1 balíček Škoricového cukru Dr. Oetker
  • 50 g plátkových mandlí

Okrem toho potrebujeme:

  • koláčovú formu (ø 30 cm)
Jesenný hruškový koláč

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom a kôrou. Pridáme vajce a maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme na dno a okraj vymastenej a múkou vysypanej formy.

Na náplň uvaríme Zlatý klas s 300 ml mlieka a oboma cukrami do zhustnutia. Odstavíme a vmiešame tvaroh. Náplň nanesieme na cesto a uhladíme.

Na obloženie očistíme hrušky a nakrájame na plátky. Plátky hrušiek rovnomerne poukladáme na náplň a posypeme škoricovým cukrom a mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Čas pečenia: asi 40 minút
  • Čas prípravy: asi 20 minút

Koláč necháme vychladnúť.