Preskočiť na obsah

Jogurtové lievance s omáčkou z lesného ovocia

Jogurtové lievance
15 minút
4

Lievance majú na Slovensku dlhú tradíciu. Kedysi boli považované za slávnostný pokrm. Najviac sa z neho tešia deti. Ale veľa ľudí si ich rado vychutná ako sladké raňajky. Pôvodné lievance sa pripravujú z kysnutého cesta. Dnes však nájdeme množstvo receptov na prípravu aj bez kysnutia. To nám ušetrí čas prípravy. Ja vám prinášam zdravší recept na lievance z jogurtu a špaldovej múky. Ľudia, ktorí neznášajú lepok, môžu nahradiť špaldovú múku bezlepkovou.

Jogurtové lievance s omáčkou z lesného ovocia – suroviny:

  • 250 g bieleho jogurtu
  • 200 g polohrubej špaldovej múky
  • 1 celé vajce
  • 1 malá štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • Olivový olej alebo prepustené maslo na vyprážanie
  • 300 g mrazeného lesného ovocia
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • Trochu mletej škorice
  • Lístky mäty na ozdobenie

Postup:

Vaječný bielok vyšľaháme na sneh. Do misky dáme jogurt, vaječný žĺtok, jedlú sódu, vanilkový cukor a štipku soli a vyšľaháme. Postupne pridávame múku, až nám vznikne hustejšie cesto. Nakoniec rukou primiešame vyšľahaný sneh. Použijeme panvicu na lievance, vymažeme ju olejom alebo prepusteným maslom, vlejeme cesto a vypražíme lievance z oboch strán. Lievance z takejto panvice pekne držia tvar a sú vysoké. Ak takú panvicu nemáme, upečieme ich aj v obyčajnej panvici, len sa nám viac roztečú a budú nižšie. Chuť nám ale zostane rovnaká.

Mohlo by vás zaujímať

Lievance s krémom

Lievance s krémom

Príjemné nedeľné ráno si žiada luxusné raňajky. Túto požiadavku vám splnia lahodné lievance s krémom. Hebký medový krém a voňavé maliny z nich urobia priamo  Čítaj ďaľej

Na omáčku vložíme do menšieho hrnca mrazené lesné ovocie, pridáme cukor a škoricu a za občasného miešania necháme rozpustiť.

Servírovanie:

Lievance podávame teplé, preliate omáčkou z lesného ovocia, ozdobené lístkom čerstvej mäty. Ak sa nám nechce pripravovať omáčku, potrieme lievance obľúbeným lekvárom.

Mohlo by vás zaujímať

Čokoládové lievance bez múky a cukru

Čokoládové lievance bez múky a cukru sú dobrou voľbou na chutné a zdravé raňajky. Môžete ich však pripraviť aj ako ľahký dezert. Suroviny na čokoládové  Čítaj ďaľej

Lievance nám budú chutiť aj s tvarohom, ochuteným medom a vanilkou. Pre deti  s vyšľahanou šľahačkou a čerstvým ovocím, posypané farebnou cukrovou dekoráciou na koláče. Je len na nás, akú chutnú prílohu vymyslíme.