Preskočiť na obsah

Kysnuté buchtičky

15 minút
4

Obyčajné kysnuté koláče mávajú najväčší úspech a za misou lekvárových buchiet sa určite len tak zapráši. Kysnuté buchtičky chutia s lekvárovou plnkou, no výborné sú aj plnené tvarohom, či makovou a orechovou plnkou. Na rozdiel od tradičných buchiet sa pri týchto  buchtičkách nenecháva kysnúť cesto, ale až hotové buchtičky na plechu.

Kysnuté buchtičky – suroviny:

  • 1 kg polohrubej múky,
  • 500 ml mlieka,
  • 200 g kryštálového cukru,
  • 2 kocky droždia,
  • 4 vajcia,
  • 1 lyžica kryštálového cukru,
  • 1 prášok do pečiva,
  • štipka soli,
  • 300 ml oleja,
  • ľubovoľný lekvár,
  • orechová a maková plnka,
  • práškový cukor na posypanie.

Postup:

Najprv si pripravte kvások. Do misy dajte 500 ml mlieka, (mlieko musí byť vlažné, nie horúce) zamiešajte doň 3 lyžice cukru a rozmrvené droždie, nakoniec pridajte asi 3 lyžice múky. Premiešame, kým sa všetky ingrediencie spoja,  misu prikryte a kvások nechajte vzísť. Na dosku preosejte múku a zmiešajte ju s cukrom a soľou. Do stredu urobte jamku a rozklepnite do nej vajcia. Postupne prilievajte kvások a nakoniec pridajte olej. Rukami do hladka vymiešajte redšie hladké cesto. Cesto je dobre vymiešané, ak sa na ceste začnú tvoriť bubliny a nelepí sa. Z cesta hneď rukou tvorte guľky asi vo veľkosti pingpongovej loptičky, dlaňami každú roztlačte, naplňte lyžičkou lekváru alebo inou plnkou.

Na makovú alebo orechovú plnku potrebujete 300 g mletého maku alebo orechov a 500 ml mlieka. Mlieko nechajte zovrieť spolu s vanilínovým cukrom, mletou škoricou a 3-4 lyžicami kryštálového cukru, prisypte mak, resp. orechy a za stáleho miešania nechajte spolu prevrieť. Roztlačené guľky opäť spojte a vytvarujte guľaté buchtičky. Poukladajte ich na plech vymastený olejom a až teraz nechajte asi 40 minút na teplom mieste vykysnúť. Aby buchtičky dobre nakysli, všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Kysnuté cesto neznáša zimu a prievan, no ani horúčavu, preto plech nepoložte na horúcu platňu či sporák. Na jeden plech sa zmestí asi 20 buchtičiek. Vykysnuté buchty potrite olejom, aby sa dali dobre oddeliť a vložte do rozohriatej rúry. Pečte na 200° C asi 40 minút. Upečené buchty nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Mohlo by vás zaujímať

Lekvárové buchty

Lekvárové buchty

Suroviny na lekvárové buchty: 500 g hladkej špaldovej múky, 30 g droždia, 60 g cukru, 240 ml vlažného mlieka, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 2  Čítaj ďaľej