Preskočiť na obsah

Makový koláč s malinami

Makový koláč s malinami
75 minút
Energia: 393 kcal./porcia
12

Mak má v tradičnej slovenskej kuchyni vo všeobecnosti nezastupiteľné miesto a je rozšírený predovšetkým v slovanských krajinách. Zrnká maku vyjadrujú bohatstvo a hojnosť, preto aj na sviatočnom stole nezvykne chýbať nejaký makový koláč. Aj vy si na maku radi pochutíte? Vyskúšajte náš chutný makový koláč s malinami, ktorým očaríte svoju polovičku. Jednoduchý, chutný a maliny tomu dodávajú tú správnu chuť …:-)

Suroviny na makový koláč s malinami (vystačí na asi 12 porcií):

Na cesto:

  • 3 bielky
  • štipku soli
  • 3 žĺtky
  • 125 g práškového cukru
  • 175 g zmäknutého masla  
  • 80 g mletého maku  
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva
  • štipku Sódy bikarbóny

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 2 zarovnané PL cukru
  • 1 balíček Dr. Oetker Pudingu ar. Malina
  • 1 balíček Vanilkového cukru
  • 50 g malín
  • 150 g zmäknutého masla
  • Na polevu a ozdobenie:
  • 5 PL malinového sirupu
  • 200 g malín

Okrem toho potrebujeme:

  • elektrický ručný šľahač
  • tortovú formu Ø 28 cm
  • 20 g masla na vymastenie formy
  • 50 g polohrubej múky na vysypanie formy a obalenie malín
Makový koláč s malinami

Postup:

Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky so štipkou soli elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.

V druhej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Postupne zašľaháme  zmäknuté maslo. Pridáme mak, múku, štipku sódy, kypriaci prášok do pečiva a ručne vareškou premiešame. Zľahka vmiešame sneh z bielkov.

Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a uhladíme. Polovicu malín umyjeme, zľahka osušíme papierovou utierkou a rozložíme na cesto.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Čas pečenia: asi 25 minút
  • Čas prípravy: asi 50 minút

Cesto necháme vychladnúť pri izbovej teplote min. 30 minút.

Krém uvaríme z pudingového prášku podľa návodu na obale ale iba s 300 ml mlieka, 1 vanilkovým cukrom a 2 PL cukru. Pre výraznejšiu malinovú chuť pridáme do krému po uvarení ca 10 ks roztlačených malín a necháme vychladnúť asi 30 minút.

Mohlo by vás zaujímať

Maková torta s čokoládovou polevou a ovocím

Mak má v tradičnej slovenskej kuchyni vo všeobecnosti nezastupiteľné miesto a je rozšírený predovšetkým v slovanských krajinách. Zrnká maku vyjadrujú bohatstvo a hojnosť, preto aj na sviatočnom stole nezvykne  Čítaj ďaľej

V mise vyšľaháme maslo s práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne zašľahávame vychladnutý malinový puding. Korpus pokvapkáme malinovým sirupom. Malinový krém opatrne nanesieme na vychladnutý korpus a uhladíme.

Hotový koláč ozdobíme zvyšnými malinami a necháme odpočívať v chladničke aspoň 4 hodiny alebo cez noc.

Mohlo by vás zaujímať

Makové sušienky

Voňavé a chrumkavé sušienky Makové sušienky – suroviny ( rozpočet na 40 ks ): Na cesto: Na ozdobenie: Okrem toho potrebujeme: Postup: Na cesto v mise  Čítaj ďaľej

TIP:

Namiesto malinového sirupu môžeme použiť 3 PL malinového džemu, ktorý rozmiešame s trochou horúcej vody.

Pri dobrom časovaní sa dá koláč spraviť v priebehu cca 1,5 hodiny a je možné ho podávať ihneď, vláčnejší však bude po odstátí. Vzhľadom na čerstvé maliny v ceste je ideálne koláč spotrebovať do 2 dní. Koláč pomerne rýchlo oschne na reze, preto ho skladujeme zakrytý potrav. fóliou v chladničke.