Preskočiť na obsah

Medovníkové guľôčky

15 minút
4

Vianoce sa blížia a vy premýšľate, čo upiecť. Prekvapte rodinku a návštevu rýchlymi voňavými medovými guľôčkami s Perníkovým korením obalené v prírodnom kakau. A ak vám budú chutiť, môžete si ich pripraviť aj počas roka.

Suroviny na medovníkové guľôčky ( vystačí na asi 60 kusov ):

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
  • 1 PL Sódy bikarbóny Dr. Oetker
  • 1 PL Perníkového korenia Dr. Oetker
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 150 g tekutého medu
  • 70 g zmäknutého masla

Na krém:

  • 250 g zmäknutého masla
  • 1 sladené karamelové mlieko (Salko)
  • 50 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)

Na obalenie:

  • 100 g odloženého rozdrobeného cesta
  • Prírodné kakao Dr. Oetker

Okrem toho potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 × 40 cm)
Medovníkové guľôčky

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s orechami, sódou, korením a cukrom. Pridáme vajcia, med a maslo a ručne vypracujeme na hladké cesto.

Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme pomocou váľka na plát. Plát prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Čas prípravy: asi 30 minút
  • Čas pečenia: asi 15 minút

Plát necháme vychladnúť a do druhého dňa usušiť. Potom pomocou váľka rozdrvíme na posýpku. Asi 100 g posýpky odoberieme a odložíme bokom.

Na krém v mise vyšľaháme maslo so salkom dohladka. Vmiešame orechy a zvyšnú posýpku.

Potom z hmoty vytvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v posýpke alebo kakau.

Odložíme do chladničky asi na 1 hodinu stuhnúť.