Potica (čítaj „potíca“) je ikonický slovinský dezert, ktorý má svoje pevné miesto nielen na sviatočných stoloch, ale aj v srdciach Slovincov. Je to symbol domova, pohostinnosti a tradícií, ktoré sa dedia z generácie na generáciu.
Čo je potica?
Potica je zrolovaný koláč z kysnutého cesta, plnený rôznymi náplňami – najčastejšie vlašskými orechmi, ale tiež makom, tvarohom, estragónom, sušeným ovocím či dokonca slaninou alebo syrom.
Roluje sa do špirály, pečie sa vo forme zvanou „potičnik“ – špeciálnej bábovkovej forme s otvorom v strede – a po upečení sa posype práškovým cukrom.
Prvé písomné zmienky o potici pochádzajú už z 16. storočia. Stala sa neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných a vianočných sviatkov. V každej časti Slovinska sa piekla iná varianta, podľa miestnych surovín a zvykov.
V roku 2021 bola slovinská orechová potica zapísaná do Zoznamu chránených tradičných špecialít EÚ.
Ako sa pripravuje?
Základom je jemné kysnuté cesto z múky, mlieka, droždia, vajec a masla. Po vykysnutí sa cesto vyvaľká, natrie náplňou, starostlivo zvinie a vloží do formy. Po upečení má mať potica pravidelnú štruktúru, voňavé cesto a rovnomerne rozloženú plnku.
Suroviny:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia (42 g)
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 g rozpusteného masla
- 2 žĺtky
- 2 PL cukru
- štipka soli
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 balíček vanilkového cukru
Orechová plnka:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 150 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ČL mletej škorice (voliteľné)
- 2 PL rumu (voliteľné)
- 1 bielok (vyšľahaný na sneh)
- trochu citrónovej kôry
Postup:
1. Príprava cesta:
Droždie rozpustite v časti vlažného mlieka s cukrom a nechajte aktivovať (cca 10 minút). V mise zmiešajte múku, žĺtky, rozpustené maslo, vanilkový cukor, citrónovú kôru, soľ a kvások. Postupne prilievajte mlieko a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
2. Plnka:
Mlieko zohrejte, pridajte cukor, vanilku, škoricu, citrónovú kôru a orechy. Odstavte, vmiešajte rum a nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielka.
3. Zostavenie potice:
Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika (asi 0,5 cm hrubého). Rovnomerne natrite plnkou a pevne zrolujte. Poticu vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy (alebo na plech ako roládu). Nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Rúru predhrejte na 180 °C. Pečte 45 – 50 minút, kým povrch nie je zlatistý. Po vychladnutí poticu vyklopte a posypte práškovým cukrom.
Tipy:
- Na dno rúry dajte malú misku s vodou – potica bude vláčnejšia.
- Ak počas pečenia hnedne príliš rýchlo, zakryte ju alobalom.
- Použite tradičnú formu „potičnik“ – koláč bude mať autentický vzhľad.
Energetická hodnota (1 porcia / cca 100 g):
- Kalórie: cca 350 kcal
- Tuky: 20 g (z toho nasýtené: 5 g)
- Sacharidy: 30 g
- Bielkoviny: 6 g
Kedy a kde ju ochutnať?
Najlepšiu poticu ochutnáte v slovinských domácnostiach alebo tradičných pekárňach počas veľkonočných a vianočných sviatkov. V Blede či v Ľubľane ju však dostanete aj počas celého roka – napríklad v kaviarni Kavarna Zvezda alebo na miestnych farmárskych trhoch.