Preskočiť na obsah

Potica – Tradičný poklad slovinskej kuchyne

150 minút
Energia: 350 kcal./100g.
4

Potica (čítaj „potíca“) je ikonický slovinský dezert, ktorý má svoje pevné miesto nielen na sviatočných stoloch, ale aj v srdciach Slovincov. Je to symbol domova, pohostinnosti a tradícií, ktoré sa dedia z generácie na generáciu.

Čo je potica?

Potica je zrolovaný koláč z kysnutého cesta, plnený rôznymi náplňami – najčastejšie vlašskými orechmi, ale tiež makom, tvarohom, estragónom, sušeným ovocím či dokonca slaninou alebo syrom.

Roluje sa do špirály, pečie sa vo forme zvanou „potičnik“ – špeciálnej bábovkovej forme s otvorom v strede – a po upečení sa posype práškovým cukrom.

Prvé písomné zmienky o potici pochádzajú už z 16. storočia. Stala sa neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných a vianočných sviatkov. V každej časti Slovinska sa piekla iná varianta, podľa miestnych surovín a zvykov.

V roku 2021 bola slovinská orechová potica zapísaná do Zoznamu chránených tradičných špecialít EÚ.

Ako sa pripravuje?

Základom je jemné kysnuté cesto z múky, mlieka, droždia, vajec a masla. Po vykysnutí sa cesto vyvaľká, natrie náplňou, starostlivo zvinie a vloží do formy. Po upečení má mať potica pravidelnú štruktúru, voňavé cesto a rovnomerne rozloženú plnku.

Suroviny:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 100 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky
  • 2 PL cukru
  • štipka soli
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 balíček vanilkového cukru

Orechová plnka:

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 150 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ČL mletej škorice (voliteľné)
  • 2 PL rumu (voliteľné)
  • 1 bielok (vyšľahaný na sneh)
  • trochu citrónovej kôry
Potica
https://www.shutterstock.com/

Postup:

1. Príprava cesta:

Droždie rozpustite v časti vlažného mlieka s cukrom a nechajte aktivovať (cca 10 minút). V mise zmiešajte múku, žĺtky, rozpustené maslo, vanilkový cukor, citrónovú kôru, soľ a kvások. Postupne prilievajte mlieko a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.

2. Plnka:

Mlieko zohrejte, pridajte cukor, vanilku, škoricu, citrónovú kôru a orechy. Odstavte, vmiešajte rum a nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielka.

3. Zostavenie potice:

Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika (asi 0,5 cm hrubého). Rovnomerne natrite plnkou a pevne zrolujte. Poticu vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy (alebo na plech ako roládu). Nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Rúru predhrejte na 180 °C. Pečte 45 – 50 minút, kým povrch nie je zlatistý. Po vychladnutí poticu vyklopte a posypte práškovým cukrom.

potica

Tipy:

  • Na dno rúry dajte malú misku s vodou – potica bude vláčnejšia.
  • Ak počas pečenia hnedne príliš rýchlo, zakryte ju alobalom.
  • Použite tradičnú formu „potičnik“ – koláč bude mať autentický vzhľad.

Energetická hodnota (1 porcia / cca 100 g):

  • Kalórie: cca 350 kcal
  • Tuky: 20 g (z toho nasýtené: 5 g)
  • Sacharidy: 30 g
  • Bielkoviny: 6 g

Kedy a kde ju ochutnať?

Najlepšiu poticu ochutnáte v slovinských domácnostiach alebo tradičných pekárňach počas veľkonočných a vianočných sviatkov. V Blede či v Ľubľane ju však dostanete aj počas celého roka – napríklad v kaviarni Kavarna Zvezda alebo na miestnych farmárskych trhoch.