Rumové guľôčky patria k najobľúbenejším vianočným aj celoročným maškrtám. Ich príprava je rýchla, nenáročná a navyše ponúkajú fantastickú možnosť kreativity – môžete ich obaľovať v kokose, kakae, orieškoch či cukrových dekoráciách. V tejto verzii použijeme BB puding, ktorý dodá guličkám dokonale hladkú konzistenciu a jemnú chuť.
Suroviny na rumové guľôčky z BB pudingu( vystačí: 25 -30 ks ):
Na guľôčky:
- 120 g cukor kryštálový
- 50 ml mlieko polotučné
- 100 g maslo
- 60 g BB puding kakaový
- 1 PL Holandské kakao
- 50 g orechy mleté
- 1 PL rum tuzemský
- 1 PL šťava z kompótu (sirupu)
Na dokončenie:
- 100 g orechy mleté alebo kokos na obaľovanie
- kompót višňový alebo čerešňový ideálne bez kôstok (1 pohár)


Postup:
Príprava guličie: V 50 ml mlieka rozpustíme cukor, pridáme maslo a dobre rozmiešame. Do zmesi pridáme BB puding, kakao, um, šťavu/sirup a mleté orechy a spracujeme na cesto.
Tvarovanie guličiek: Z cesta tvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v mletých orechoch/kokose a ukladáme do papierových košíčkov.
- Celkovo: 30 min
- Príprava: 10 min
Tipy a vylepšenia
- pridajte hrsť nasekaných hrozienok namočených v rume
- časť kakaa nahraďte instantnou kávou pre „tiramisu efekt“
- do stredu guľôčky môžete vložiť mandľu alebo lieskový oriešok
- použite ochutený rum – kokosový, mandľový či karamelový
Ako skladovať?
V uzatvorenej nádobe vydržia v chladničke 5–7 dní. Môžete ich aj zamraziť až na 3 mesiace.
