Preskočiť na obsah

Silvestrovské taštičky

Silvestrovské taštičky
60 minút
Energia: 532 kcal./porcia
24

Silvestrovské taštičky sú slané občerstvenie plnené lahodnou zmesou

Suroviny na Silvestrovské taštičky ( vystačí na asi 24 kusov ):

Na cesto:

  • 350 g zemiakov
  • 450 g hladkej múky
  • 1 balíček Droždia
  • 2 zarovnané KL soli
  • 1 zarovnanú KL cukru
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce

Na náplň:

  • 350 g hlávkovej kapusty
  • 1 PL masla
  • 50 g slaniny
  • 1 zarovnanú KL cukru
  • 1 zarovnanú KL karí korenia
  • 1 zarovnanú KL rasce
  • čerstvo namleté korenie
  • soľ
  • 75 g Crème VEGA Dr. Oetker (alebo kyslej smotany)
  • 50 g nasekaných lieskových orieškov

Na potretie a posypanie:

  • 1 žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • 1 zarovnanú PL rasce

Ešte potrebujeme:

  • panvicu na smaženie
  • 2 plechy na pečenie
  • okrúhlu formičku na vykrajovanie (Ø 10 cm)

Postup:

  1. Na prípravu cesta uvaríme zemiaky v šupke domäkka, odstavíme a necháme vychladnúť. Potom ich olúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. V mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme nastrúhané zemiaky, mlieko a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
  2. Na prípravu náplne nakrájame kapustu na tenké pásiky. Na panvici rozpustíme maslo a vložíme na kocôčky nakrájanú slaninu. Pridáme kapustu, cukor, karí, rascu, čierne korenie a soľ a restujeme asi 3 minúty. Potom odstavíme a vložíme do misy. Vmiešame kyslú smotanu alebo Crème fraîche a orechy a necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 cm a povykrajujeme kolieska. Náplň nanesieme vždy na 1 polovicu kolieska, ktoré prehneme a pomocou vidličky k sebe okraje poriadne pritlačíme, aby nám náplň nevytiekla. Taštičky poukladáme na plechy vyložené papierom na pečenie a potrieme pomocou štetca alebo pierka žĺtkom zmiešaným s mliekom. Povrch posypeme rascou, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Mohlo by vás zaujímať

Tuniakové taštičky so špenátom a parmezánom

Suroviny na tuniakové taštičky so špenátom ( rozpočet na 4 porcie): 250 g mrazeného lístkového cesta, 160 g tuniaka v olivovom oleji, 150 g mrazeného  Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Čas prípravy: asi 60 minút
  • Čas pečenia: asi 50 minút
  • Čas pečenia: asi 25 minút (1 plech)
  1. Taštičky podávame teplé alebo studené