Preskočiť na obsah

Vafle

15 minút
4

Vafle sú svetoznámy múčnik z kysnutého i nekysnutého cesta, pečený medzi platňami s typickým mriežkovaním, s rozličnou náplňou. Môžeme si ich pripraviť ako teplé sviatočné raňajky, napríklad v nedeľu. Môžu byť slané i sladké. Záleží na našej chuti. Ja som pripravila náplň, ktorá je typická jesenná – s pikantnými jabĺčkami. Druhá náplň je kombináciou slaného syra a kyselkavých brusníc.

Vafle – suroviny:

  • 250 g hladkej celozrnnej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 25 g kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 2 čajové lyžičky repkového oleja
  • 450 ml mlieka

Náplň s pikantnými jablkami – suroviny:

  • 1 polievková lyžica masla
  • 4 jablká
  • 4 polievkové lyžice hrozienok
  • ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu

Náplň s kozím syrom – suroviny:

  • 6 polievkových lyžíc mäkkého kozieho syra
  • 100 g kompótových brusníc
  • 1 polievková lyžica lístkov čerstvého tymianu
  • 1 štipka mletého bieleho korenia
  • 1 štipka soli

Postup:

Najprv si pripravíme vafle. Múku zmiešame s práškom do pečiva, cukrom a soľou. V druhej miske vyšľaháme vajcia s mliekom a olejom. Postupne vmiešavame suché prísady a vypracujeme hladké cesto. Rozohrejeme vaflovač, povrch platní potrieme olejom. Do stredu nalejeme trochu cesta, uzavrieme a pečieme 4 až 5 minút. Pečieme, kým sa nám neminie cesto. Ak pečieme väčšie množstvo vaflí, udržujeme ich v teple v rúre, vyhriatej na 100°C.

Mohlo by vás zaujímať

Tvarohové wafle

Tvarohové wafle

Suroviny na tvarohové wafle: 100 g masla, 50 g cukru, 1 vanilínový cukor, 3 vajcia, 125 ml mlieka, 125  g tvarohu, 150 g polohrubej múky,  Čítaj ďaľej

Na náplň s pikantnými jablkami nakrájame jablká na malé kocky. V panvici rozpustíme maslo, nasypeme jablká a hrozienka namočené v rume a za občasného miešania opekáme, kým jablká nezmäknú. Potom dochutíme škoricou a zázvorom a javorovým sirupom.

Na náplň s kozím syrom zmiešame syr s lístkami tymianu a štipkou bieleho korenia a soli.

Servírovanie:

Na teplé vafle naložíme pikantnú zmes jabĺk a môžeme ozdobiť kopčekom šľahačky.

Na teplé vafle so syrovou náplňou umiestnime lyžicu kozieho syra a naň lyžičku kompótových brusníc.