30 minút
Energia: 220 kcal./100g.
Jemný, voňavý a ideálny pre celú rodinu
Vaječný perníkový likér v nealkoholickej verzii je dokonalým spoločníkom zimných a sviatočných dní. Spája v sebe krémovú jemnosť smotany a mlieka, sladkosť trstinového cukru a hrejivú vôňu perníkového korenia a vanilky. Je skvelý ako sladký nápoj po večeri, k vianočnému pečivu alebo ako milý jedlý darček z domácej kuchyne.
Suroviny na vaječný perníkový likér( vystačí na: asi 1 l ):
Na likér:
- 6 žĺtkov
- 40 g trstinového cukru
- 2 balíčky trstinového cukru rumového Dr. Oetker
- 250 ml smotany na šľahanie
- 700 ml mlieka
- 1 KL mletej vanilky
- ½ KL Perníkového korenia
Okrem toho potrebujeme:
- šľahač
- fľašu
Postup:
- Na prípravu likéru vo vyššej nádobe vyšľaháme žĺtky s cukrom a trstinovým cukrom šľahačom do peny.
- V kastróliku zohrejeme mlieko so smotanou, vanilkou a korením. Nesmie dôjsť do varu. Odstavíme a po malých častiach za stáleho miešania metličkou pridávame žĺtkovú penu. Po zmiešaní opäť zahrievame, ale len na max. 85 °C
- Nalejeme do pripravenej fľaše, zatvoríme a skladujeme v chladničke. V chladničke vydrží cca 1 týždeň.
Čas prípravy: asi 30 minút
Ak si chcete pripraviť aj alkoholickú verziu likéru, nahraďte tretinu mlieka rumom.
Tipy
- Podávajte mierne vychladený alebo jemne zohriaty
- Výborne chutí s lineckým, perníčkami či bábovkou
- Ako darček ozdobte fľašu mašľou a štítkom
Energetické hodnoty (orientačné, na 1 porciu – cca 150 ml)
- Energia: cca 220 kcal
- Bielkoviny: 7 g
- Tuky: 15 g
- Sacharidy: 14 g
(Hodnoty sú orientačné a závisia od použitých surovín.)

