Preskočiť na obsah

Vaječný perníkový likér – nealkoholický

30 minút
Energia: 220 kcal./100g.

Jemný, voňavý a ideálny pre celú rodinu

Vaječný perníkový likér v nealkoholickej verzii je dokonalým spoločníkom zimných a sviatočných dní. Spája v sebe krémovú jemnosť smotany a mlieka, sladkosť trstinového cukru a hrejivú vôňu perníkového korenia a vanilky. Je skvelý ako sladký nápoj po večeri, k vianočnému pečivu alebo ako milý jedlý darček z domácej kuchyne.

Suroviny na vaječný perníkový likér( vystačí na: asi 1 l ):

Na likér:

  • 6 žĺtkov
  • 40 g trstinového cukru
  • 2 balíčky trstinového cukru rumového Dr. Oetker
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 700 ml mlieka
  • 1 KL mletej vanilky
  • ½ KL Perníkového korenia

Okrem toho potrebujeme:

  • šľahač
  • fľašu
Vaječný perníkový likér

Postup:

  1. Na prípravu likéru vo vyššej nádobe vyšľaháme žĺtky s cukrom a trstinovým cukrom šľahačom do peny. 
  2. V kastróliku zohrejeme mlieko so smotanou, vanilkou a korením. Nesmie dôjsť do varu. Odstavíme a po malých častiach za stáleho miešania metličkou pridávame žĺtkovú penu. Po zmiešaní opäť zahrievame, ale len na max. 85 °C             
  3. Nalejeme do pripravenej fľaše, zatvoríme a skladujeme v chladničke. V chladničke vydrží cca 1 týždeň.

Čas prípravy: asi 30 minút

Ak si chcete pripraviť aj alkoholickú verziu likéru, nahraďte tretinu mlieka rumom.

Tipy

  • Podávajte mierne vychladený alebo jemne zohriaty
  • Výborne chutí s lineckým, perníčkami či bábovkou
  • Ako darček ozdobte fľašu mašľou a štítkom

Energetické hodnoty (orientačné, na 1 porciu – cca 150 ml)

  • Energia: cca 220 kcal
  • Bielkoviny: 7 g
  • Tuky: 15 g
  • Sacharidy: 14 g

(Hodnoty sú orientačné a závisia od použitých surovín.)