Preskočiť na obsah

Valentínska torta s pekanovými orechmi

Valentínska torta s pekanovými orechmi
15 minút
4

Valentínska torta s pekanovými orechmi – suroviny (rozpočet na 12 porcií):

Mrvenička:

  • 40 g pekanových orechov
  • 25 g trstinového cukru
  • 10 g Zlatého klasu
  • štipka soli
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 30 g masla

Pekanový základ:

  • 50 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 10 g masla
  • 45 g horkej čokolády (74 % kakaa)

Čokoládová pena:

  • 3 plátky želatíny
  • 450 ml smotany na šľahanie(33 %)
  • 200 g horkej čokolády (74 % kakaa)
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 30 g kryštálového cukru

Poleva:

  • 120 g horkej čokolády (74 % kakaa)
  • 150 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 30 g masla
  • 50 g nasekaných opečených pekanových orechov

Ozdoba:

  • 50 g pekanových orechov
  • zlaté jedlé farbivo (na poprášenie)

Potrebujeme: veľký plech, papier na pečenie, misku na vodný kúpeľ, okrúhlu formičku bez dna s priemerom 10 cm, robot s nadstavcom metlička, silikónovú 3D formu v tvare srdca alebo klasickú tortovú formu, mriežku

Valentínska torta s pekanovými orechmi

Postup:

Mrvenička: Nadrobno nasekané orechy zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme mrveničku. Nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút dozlatista. Necháme na plechu vychladnúť a nalámeme nadrobno.

Pekanový základ: Všetky suroviny spolu roztopíme vo vodnom kúpeli. Potom vmiešame nalámanú mrveničku. Okrúhlu formu položíme na papier na pečenie a naplníme zmesou. Základ necháme tuhnúť v mrazničke aspoň 20 minút.

Tip: Veľkosť základu prispôsobíme forme, v ktorej budeme tortu pripravovať. 

Čokoládová pena: Plátkovú želatínu necháme napučať v studenej vode podľa návodu.

Mohlo by vás zaujímať

Čokoládová torta s jahodami

Originálna čokoládová torta s Holandským kakaom a jemným krémom zo Zlatého klasu Premium. Skutočne sviatočná! Čokoládová torta s jahodami – suroviny (rozpočet vystačí asi na 8  Čítaj ďaľej

V kastróle zohrejeme 100 ml smotany. Horúcou, nie však vriacou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu, necháme minútu postáť a rozmiešame dohladka. Potom vmiešame žĺtky z vajec (bielky odložíme na neskôr).

Napučanú želatínu vyžmýkame, zalejeme 50 ml smotany a zohrievame, kým sa želatína rozpustí. Dávame pozor, nesmie vrieť. Potom zmes vmiešame do teplého čokoládového základu.

V robote šľaháme bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do pevného lesklého snehu. V druhej miske vyšľaháme 300 ml smotany na šľahanie dotuha. Do čokoládového základu najprv opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu a potom sneh z bielkov.

Čokoládovou penou úhľadne naplníme silikónovú formu až po okraje. Stuhnutý pekanový základ uvoľníme z formičky, položíme na vrch peny a okraje opatrne zarovnáme. Tortu necháme tuhnúť v mrazničke ideálne cez noc.

Tip: Tortu môžeme pripraviť aj v klasickej tortovej forme.

Mohlo by vás zaujímať

marcipánové srdce

Valentínske marcipánové srdce

Torta Valentínske marcipánové srdce chutí najlepšie, ak ju necháme 2 – 3 dni uležať (bez marcipánovej dekorácie). Suroviny na valentínske marcipánové srdce: Na cesto: 1  Čítaj ďaľej

Poleva: Na druhý deň smotanu spolu s maslom zohrejeme. Horúcou, nie však vriacou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu a necháme minútu postáť. Potom rozmiešame na hladkú lesklú polevu ganache, do ktorej pridáme opečené a nadrobno nasekané orechy.