Preskočiť na obsah

Broskyňové rezy obrátené

60 minút
4

Ľahký ovocný koláčik, rýchly a chutný. Ak hľadáte atraktívny dezert a pritom nenáročný na prípravu, tieto piškótové broskyňové rezy sú na to ako stvorené. Použite zrelé broskyne, ale nie prezreté, aby dobre držali tvar. Koláč bude chutný aj s marhuľami. Môžete použiť aj zavárané ovocie.

Broskyňové rezy – suroviny:

  • 6 vajec
  • 350 g práškového cukru,
  • 10 lyžíc vody,
  • 150 g mletých orechov,
  • 350 g polohrubej múky,
  • pol balíčka prášku do pečiva,
  • asi 1 kg broskýň,
  • smotana na šľahanie – podľa potreby
  • 100 g čokolády na varenie

Postup:

Žĺtky s cukrom vymiešajte  ručným šľahačom do penista, za stáleho miešania postupne k žĺtkom zašľahajte 10 lyžíc vlažnej vody. Keď žĺtkový základ zbelie a zhustne, pridajte k nemu jednu tretinu  mletých orechov a po častiach  múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dôkladne miešajte, aby sa všetky ingrediencie dokonale spojili do homogénnej masy. Vo vyššej nádobe šľahajte z bielkov sneh, k polotuhému snehu na konci pridajte asi 1 lyžicu práškového cukru a došľahajte do tuha. Tuhý sneh pridajte k žĺtkovému základu a ručne, jemným premiešaním zdola na hor, aby žĺtková masa  zostala ľahká a nadýchaná, ho zapracujte do cesta. Plech vyložte papierom na pečenie a rovnomerne naň vysypte zostávajúce dve tretiny mletých orechov. Broskyne ošúpte, odkôstkujte, pokrájate na mesiačiky a rozdeľte ich na vrstvu mletých orechov reznou stranou dolu. Ak použijete zavárané ovocie,  dajte ho na sitko a šťavu nechajte odkvapkať.

Mohlo by vás zaujímať

Jablkový Tarte Tatin

Jablkový Tarte Tatin

Obrátený koláč alebo tarte tatin je francúzskou špecialitou, ktorá vznikla len tak náhodou nepozornosťou jednej z majiteliek malého rodinného hotelu Tatinovcov. Suroviny na jablkový Tarte Tatin:  Čítaj ďaľej

Na plechu rovnomerne poukladané broskyne opatrne zalejte pripraveným piškótovým cestom a nožom nakoniec celú plochu uhlaďte a vyrovnajte. Plech s cestom vložte do predhriatej rúry na 180 ° C a upečte do ružova. Môžete vyskúšať, či je  koláč upečený: pichnite do cesta špajľu alebo špáradlo, ak zostane suchá a cesto sa na ňu nenalepí, je upečené.  Nechajte ho na plechu vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

BB torta bez pečenia

BB torta bez pečenia

Sladké pokušenie, ktoré si získa vaše srdce BB torta bez pečenia – suroviny ( vystačí na 12 porcii ): Sušienkový základ: 200 g anízových sušienok  Čítaj ďaľej

Potom na vrch položte papier na pečenie a plech opatrne obráťte a vyklopte tak, aby sa spodná strana dostala na vrch. Opatrne stiahnite papier a koláč pokrájajte na rezy. Podľa ľubovôle dozdobte šľahačkou a postrúhanou čokoládou.

Mohlo by vás zaujímať

Broskyne vo víne

Broskyne vo víne sú chutným dezertom, ktorý je vhodný na letný večer. Suroviny na broskyne vo víne: 3 kg broskýň, 250 g cukru, 150 g želírovacieho  Čítaj ďaľej