Preskočiť na obsah

Citrónový tvarožník

Citrónový tvarožník
50 minút
12

Po slovensky tvarohový koláčik, je dnes populárny najmä pod anglickým názvom cheesecake. Tento obľúbený, priam módny zákusok existuje v mnohých obmenách. Veľmi chutný a svieži  je aj tento citrónový  cheesecake.   

Citrónový tvarožník – suroviny:

Korpus:

  • 150 g maslových keksov,
  • 80 g masla,
  • 3 lyžice práškového cukru,
  • 1 vanilkový cukor, 
  • 2 lyžice  postrúhanej citrónovej kôry;

Plnka: 

Postup:

Maslo nechajte na miernom ohni roztopiť. Maslové keksy dajte do mikroténového vrecka a pomocou valčeka na cesto alebo plochou stranou tĺčika na mäso ich rozbite na drobné kúsky. Jednoduchšie je použiť na to elektrický sekáčik. Rozdrvené keksy zmiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom, pridajte postrúhanú  citrónovou kôrou a nakoniec roztopené maslo. Všetko spolu dohladka vymiešajte. Tortovú formu (24 cm) vysteľte papierom na pečenie a jemne potrite maslom. Keksovú zmes rovnomerne rozložte na dno a tiež na boky tortovej formy, aby okraj siahal do výšky asi  troch centimetrov. Formu s keksovým základom vložte na desať minút  do rúry a nechajte pri teplote 150 °C zapiecť. Potom ju vyberte z rúry a keksový korpus nechajte vo forme  vychladnúť. Medzitým si pripravte plnku.

Mohlo by vás zaujímať

Vanilkovo-ovocná Charlotta bez pečenia

Vanilkovo-ovocná Charlotta bez pečenia

Vanilkovo-ovocná Charlotta bez pečenia vyzerá krásne a chutí úžasne! Vanilkovo-ovocná Charlotta bez pečenia – suroviny (vystačí na asi 12 porcií): Na korpus: Na náplň: Na  Čítaj ďaľej

Do nádoby dajte tri kocky (750 g) jemného tvarohu, pridajte práškový a vanilkový cukor a spolu vyšľahajte ručným mixérom na hladký krém. Primiešajte postrúhanú citrónovú kôru a postupne do tvarohu po jednom zašľahajte štyri vajcia a po častiach zamiešajte  hladkú múku. Nakoniec do tvarohovej masy zašľahajte  téglik (200 ml) šľahačkovej smotany a šťavu z jedného citróna. Tvarohovú plnku rovnomerne rozotrite na predpečený keksový korpus a dajte do rúry dopiecť. Koláč pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi päťdesiat  minút. Upečený koláč nechajte v rúre ešte chvíľu dôjsť. Až potom ho vyberte  a nechajte vychladnúť. Až potom opatrne odstráňte boky tortovej formy a koláč presuňte z formy na podnos. Dajte aspoň na jednu hodinu, ale najlepšie cez noc, do chladničky. Pred podávaním môžete cheesecake dozdobiť bobuľovým ovocím, alebo  šľahačkou, prípadne pokvapkajte vrch roztopenou čokoládovou polevou.  

Mohlo by vás zaujímať

Citrónový cheesecake s pusinkami

Citrónový cheesecake s pusinkami

Voňavý citrónový cheesecake s pusinkami a vanilkou s nadýchanou ozdobou. Suroviny na citrónový cheesecake s pusinkami (vystačí na asi 12 porcií): Na citrónový krém: kôra  Čítaj ďaľej