Preskočiť na obsah

Čokoládová terina

Čokoládová terina
15 minút
4

Chceli by ste ako dezert podávať niečo netradičné a „neokukané“? Tak toto je ten správny tip: Čokoládová terina!

Suroviny na Čokoládová terina:

  • 450 g čokolády s vysokým obsahom kakaovej hmoty (70%)
  • 300 g masla izbovej teploty, nakrájame na kocky
  • 200 g krupicového cukru
  • 6 ks bielkov zo stredne veľkých vajec
  • 50 g kakaa
  • 470 ml smotany
  • 500 ml višňovice
  • 550 g čerešní vykôstkovaných, možno použiť aj zavárané
  • 100 g hnedého cukru
  • 10 g mascarpone

Postup:

Čokoládu nalámte a s polovicou masla vložte do misky, buď kovovej, alebo z varného skla. Postavte ju na hrniec, v ktorom sa mierne varí voda, tak, aby sa dno misky nedotýkalo hladiny. Pôsobením horúcej pary sa čokoláda s maslom rozpustí. Premiešajte v hladkú hmotu a nechajte trocha vychladnúť.

Dve formy na biskupský chlebíček s objemom 1,7 l vyložte potravinárskou fóliou. Vo veľkej mise ušľahajte dohladka zvyšok masla s 200 g cukru a s kakaom vymiešajte dohladka.

Vyšľahajte smotanu do polotuha, na tento dezert je lepšie smotanu neprešľahať. V inej nádobe spracujte bielky tiež na polotuhý sneh.

Vmiešajte do kakaovej hmoty 120 ml griotky a vychladnutú čokoládu s maslom. Pridajte čerešne, šľahačku a nakoniec sneh. Rovnomerne premiešajte. Vlejte do foriem a trochu nimi dvakrát klopnite, aby sa zmes rovnomerne rozprestrela. Vložte do mrazničky. (Terina sa potrebuje mraziť aspoň jednu noc, pripravujte ju s menším predstihom.)

Zvyšok griotky a 100 g cukru vlejte do malého kastrólika a priveďte do varu. Zredukujte objem zhruba na tretinu a nechajte vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Čokoládová ľadová terina

Čokoládová ľadová terina s jablkovým pureé

Čokoládová ľadová terina s jablkovým pureé – Suroviny ( rpzpočet pre 4 osoby): ľadová čokoládová terina (3 farebná), mliečna čokoláda 75 g, k tomu 20  Čítaj ďaľej

Vyberte terinu z mrazničky a vyklopte ju na dosku. Formu vyložte novou fóliou. Až terina trochu povolí (trvá to asi pätnásť minút), ostrým nožom ju nakrájajte na desať dielov. Tie zabaľte do papiera na pečenie, uložte späť do formy, prikryte a vložte do mrazničky. (Dokončujeme ako dezert s menším časovým predstihom, mal by teraz pobudnúť v mrazáku aspoň hodinu.) Hodinu pred servírovaním: Premiestnite do chladničky. Na každý tanierik dajte lyžicu mascarpone, naň položte čokoládový plátok a pokvapkajte ho sirupom.

TIP

Čokoládová terina je variantom domácej zmrzliny. Ako každý mrazený dezert sa dá pripraviť aj značnú dobu vopred, čo je, napríklad pri veľkej  hostine, obrovská výhoda. Podľa druhu čokolády, prípadne sezónneho ovocia získate rôzne chuťové nuansy.