Preskočiť na obsah

Farebné muffiny

Farebné muffiny
35 minút
4

Nadýchané cesto a jemný, akurát sladký, perfektne vyšľahaný a ochutený krém – spojenie, ktoré tvorí cupcake snov. Hoci ide o pomerne jednoduchý dezert, nie vždy je výsledok uspokojivý. Dajte preto na osvedčené rady profesionálov. Farebné muffiny určite stoja za to a skvelý krém si ho žiada!

Muffiny nie sú zložité, je ale potrebné dodržiavať presné postupy. Aj malé detaily totiž môžu celý výsledok pokaziť. Dôležitým bodom je rovnaká teplota surovín, ktoré použijete. Tie, ktoré obvykle máte v chladničke, si teda vyberte s predstihom, aby mali izbovú teplotu. Pri príprave cesta sa riaďte poučkou, že tekuté a suché ingrediencie sa najprv miešajú samostatne, až potom sa zapracúvajú do seba. Cesto tiež nesmiete miešať príliš, aby ste ho „nepremiešali“, to by sa muffiny nezdvihli a boli tuhé. Pri pečení rešpektujte vlastnosti vašej rúry, zvyčajne sa však odporúča piecť ich pri teplote 180 stupňov Celzia asi 20 – 25 minút.

Suroviny na Farebné muffiny

Na cesto:

Na základné cesto použite:

  • 250 g hladkej múky,
  • 100 g cukru,
  • 2 lyžičky prášku na pečenie a pridajte malú štipku soli.
  • 2 vajíčka, 
  • 200 ml mlieka
  • 85 g masla. 

Krém č. 1: Šľahačka a mascarpone

Jedným z najobľúbenejších krémov pre zdobenie cupcakes je kombinácia šľahačky a tvarohu (prípadne mascarpone) v pomere 1:1. Najskôr je potrebné vyšľahať samotnú šľahačkovú smotanu a potom pomaly pridávať tvaroh alebo mascarpone. Najdôležitejšie je šľahať skutočne pomaly, inak vám krém zredne..

Krém č. 2: Bielky a maslo

Základný bielkovo-maslový krém predstavuje cukrársku klasiku, ktorú je možné použiť aj na cupcakes. Najskôr uvaríme vodu s cukrom a zvlášť vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny. Samotné bielky vyšľaháme na tuhý sneh a potom do nich postupne vmiešame uvarenú vodu s cukrom. Až na záver sa premiešajú obe hmoty dovedna – bielková a maslová. Kombináciou bielkov a masla vzniká krém, s ktorým sa dobre pracuje a je možné ho ľubovoľne dochutiť, ale použiť sa dá aj v základnej verzii bez príchutí.

Nebojte sa príchutí!

Ak máte krém v dobrej konzistencii, prichádza čas na dochutenie. Prísady pridávajte postupne a pomaly, aby ste neprišli o dobre odvedenú prácu pri šľahaní krému. Vyskúšajte, okrem vanilky alebo čokolády, aj redukované ovocie alebo škoricu. Pokiaľ nemáte radi všedné chute, pridajte do krému napríklad kvapku vaječného alebo orieškového likéru. Prvú verziu krému môžete v závere zafarbiť aj jednoduchšie – potravinárskym farbivom. Pozor, zväčša stačí pridať len pár kvapiek!

Mohlo by vás zaujímať

Valentínske čokomuffiny

Suroviny na valentínske čokomuffiny: Na cesto: 1 balenie Muffinov čokoládových s čokoládovými kúskami, 110 ml vody, 40 ml oleja, 1 vajce Na ozdobenie: 1 balíček  Čítaj ďaľej

Zdravšia verzia (ne)existuje

Aby krém dosiahol ideálnu konzistenciu a dalo sa s ním pracovať žiadúcim spôsobom, tuk je v ňom nevyhnutný. Krémy sú pomerne tučné všetky, či už tie z masla, mascarpone alebo šľahačky. Nie je to teda vhodná súčasť redukčného jedálnička. Ale sladké si väčšinou nedoprajeme denne, takže z času na čas, keď je príležitosť ako táto, nie je na kréme na muffine nič zlého. Ak má však niekto napríklad intoleranciu na laktózu, môže použiť špeciálnu šľahačku bez laktózy a výborný krém sa dá vyrobiť aj z náhradného sladidla tak, aby bol vhodný aj pre diabetikov.

Postup:

  1. Všetky ingrediencie dobre, ale krátko vymiešame, ale určite len vareškou alebo ručným šľahačom – nepoužívajte mixér.
  2. Rúru predhrejeme na 180 – 190 stupňov Celzia, cesto nalejeme do papierových košíčkov, ktoré potom vložíme do formy na muffiny, ale môžeme naliať aj priamo do vymastenej formy na muffiny. Nalievajme však iba do 2/3 košíčkov alebo formy. Muffiny vložíme do rúry, pričom teplotu znížime na 165 stupňov Celzia. Pečieme, podľa typu muffinov, 12 – 20 minút. To, či je cesto upečené, zistíme, keď do muffinky zapichneme špáradlo a overíme si, či na ňom neostalo cesto. Ak ostane špáradlo suché, muffinky môžeme vybrať z rúry. Inak sa počas pečenia snažíme rúru neotvárať, aby nám cesto „nepadlo“. Hotové muffinky môžeme ozdobiť krémom podľa ľubovôle.