Preskočiť na obsah

Dunajské vlny

60 minút

Tradičný, rokmi overený múčnik, klasika, ktorá sa nikdy nezunuje. Dunajské vlny piekli už naše mamy i babičky, najmä ako múčnik na slávnostné príležitosti.  Je to tak i dnes, no dopriať si ho môžete i po nedeľnom obede, alebo ho upiecť ako vynikajúcu maškrtu deťom. V tomto recepte sú v koláči marhule, no môžete použiť aj iné ovocie, napríklad višne.   

Dunajské vlny – suroviny:

Cesto:

  • 250 g masla alebo rastlinného tuku
  • 250 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 lyžice kakaa
  • Zrelé marhule alebo zavárané marhule

Krém:

  • 500 ml  mlieka
  • 1 balíček Zlatého klasu
  • 250 g masla
  • 1 vanilínový cukor, alebo vanilková esencia
  • 200 g horkej čokolády

Postup :

250 g zmäknutého tuku s 250 g cukru vymiešame vo vyššej nádobe elektrickým ručným šľahačom. Za stáleho šľahania postupne pridávame vajcia, až kým nevznikne hladký krém. Zmiešame múku s práškom do pečiva a po častiach ju  pridávame k maslovému základu. Spolu ešte dôkladne do hladka vymiešajme. Nadýchané maslové cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej polovice pridajme kakao. Aby sa netvorili hrudky, preosejeme kakao cez sitko a rovnomerne rozmiešame. Plech vymastíme a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie a rovnomerne  rozotrieme svetlé cesto. Potom na to opatrne natrieme kakaovú polovicu  a povrch vyrovnáme a uhladíme. Mäkké marhule vykôstkujeme a ošúpeme. Polovičky marhúľ rozložíme na cesto plochou stranou hore. Ak použijeme zavárané marhule, šťavu prelejeme cez sito do vhodnej nádoby a marhule nechajme odkvapkať. Plech s cestom vložíme do vyhriatej rúry na 180° C a pečieme asi 30 – 40 minút. Upečený koláč nechajme na plechu vychladnúť.                                                                                                                                                                                                                                                 

Mohlo by vás zaujímať

Hviezdne dukáty

Hviezdne dukáty

Ak premýšľate nad tým, že by ste na Vianoce chceli upiecť niečo nové a trochu iné ako inokedy, skúste Hviezdne dukáty! Voňajú  i chutia tak krásne vianočne…  Čítaj ďaľej

Krém: Z mlieka odoberieme asi 6 lyžíc a rozmiešajme v ňom jeden Zlatý klas a 100 g cukru (množstvo si prispôsobíme podľa svojej chuti).  Zvyšok mlieka nechajme zovrieť, vlejeme  Zlatý klas s vanilínovým cukrom a krátko povaríme, kým krém nezhustne. Nechajme ho vychladnúť a občas premiešajme, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka. Vymiešajme 250 g masla a postupne po častiach do neho zašľahajme vychladnutý puding. Krém rovnomerne natrieme na koláč a dajme do chladničky vychladnúť.  200 g (2 tabuľky) čokolády na varenie polámeme v menšej nádobe na menšie kúsky, pridáme asi 150 g zmäknutého masla a nádobu postavíme nad rajnicu  s vriacou vodou. Miešame, kým sa maslo s čokoládou nerozpustí a nespojí do hladkej homogénnej polevy. Necháme mierne vychladnúť a polevou opatrne polejeme celý múčnik. Necháme v chlade stuhnúť a nakrájame na rezy.