Ak patríte k tým, čo radi maškrtia, ale nemusí to byť vždy sladké, tak toto je dezert práve pre vás: Jabĺčkový dezert na slano pohladká všetky vaše chuťové poháriky a určite sa ním blysnete aj pred návštevou. No a keď k nemu pridáte ešte aj pohárik niečoho dobrého…
Suroviny na Jabĺčkový dezert na slano:
- Väčšie jabĺčka podľa počtu osôb (na každú osobu jedno jabĺčko)
- Olej z lieskových orieškov
- Strúhaný údený syr (alebo akýkoľvek podľa chuti)
- Nasekané a nasucho opražené lieskové oriešky
Postup:
Ak chceme podávať celé jabĺčka, opatrne skrojíme vrchnú časť so stopkou, tak, aby sme ju mohli použiť ako čiapočku, stred jablka vydlabeme lyžičkou.
Mohlo by vás zaujímať
V prípade, že chceme použiť a plniť polovice jabĺčok, jablčka prekrojime, vyberieme jadierka a trochu vydlabeme lyžičkou. Takto upravené jablká poukladáme buď na maslom vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný pekáč, potrieme ich lieskovcom olejom a dáme asi na 10 minút zapekať do rúry (najlepšie je, ak si nastavíme funkciu gril).
Mierne ugrilované alebo zapečené jabĺčka vyberieme, posypeme nahrubo postrúhaným syrom a znovu necháme zapiecť. Keď sa syr zapečie, posypeme opraženými lieskovými orieškami a podávame. Ak sme jabĺčkam skrojili vršky, položíme ich na plnené jabĺčka ako čiapočky.
Tip:
Tento dezert môžeme s úspechom pripraviť aj pri záhradnom grilovaní.