Preskočiť na obsah

Jahodová pena

15 minút
4

Jahody sú mimoriadne obľúbené ovocie. V sezóne je  ich plno v obchodoch i na trhu a vtedy sú najzrelšie a najsladšie. Dokonca si vtedy môžeme jahody nazbierať aj na poli, pretože niektorí pestovatelia ponúkajú túto možnosť. Mnohí z nás však nedajú dopustiť na lesné jahody a tie sú aromatickejšie ako záhradné jahody. Majú síce drobnejšie plody, ale sú chuťovo výraznejšie. Rastú na kraji lesov a na rúbaniskách a keď ich chceme nazbierať dostatočné množstvo, napríklad na koláč alebo na takú penu, musíme mať na to dostatok trpezlivosti. Mne sa na lesné jahody vynárajú pekné spomienky z detstva. Chodili sme ich zbierať do lesa do kanvičky. Keď sme nazbierali plnú, tak nám z nich naša mamička pripravila  chutnú bielkovú penu.  Samozrejme, mali sme z toho veľkú radosť. A práve preto recept na túto nezabudnuteľnú jahodovú penu ponúkam aj vám…

Jahodová pena – suroviny:

Postup:

Najskôr umyjeme jahody, osušíme ich a odstopkujeme. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme na kašu.

Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Pevnejší sneh získame šľahaním nad parou. V hrnci uvaríme vodu takmer k varu. Do misky, ktorá sa nám vojde na hrniec, ale tak, aby sa nedotýkala dnom hladiny vody, dáme vaječné bielky s malou štipkou soli a šľaháme 30 sekúnd pri vysokých otáčkach. Potom pridáme cukor a šľaháme ďalšie 3 minúty. Po uplynutí tejto doby misku  odoberieme z hrnca a došľaháme sneh dotuha. Nakoniec zašľaháme jahodovú kašu.

Mohlo by vás zaujímať

Šťavnatý jahodový koláč

Šťavnatý jahodový koláč

Nepresladený a plný chuti – skrátka ideál! O to, aby bolo cesto krásne vláčne, sa postará cmar, o chrumkavosť obľúbená omrviinky … a o vôňu  Čítaj ďaľej

Pretože je to tepelne nespracovaný pokrm, dbáme na výber surovín. Najmä vajíčka musia byť čerstvé, aby sme predišli tráviacim problémom.

Servírovanie:

Na dno pohára alebo misky uložíme 2 – 3 piškóty a navrstvíme jahodovú penu. 4 kusy pekných  jahôd rozkrojíme na štvrtinky. Vrch pohára ozdobíme kúskami jahôd a lístkami mäty.

Mohlo by vás zaujímať

Jahodové tiramisu

Suroviny na Jahodové tiramisu: 500 g jemného tvarohu (alebo mascarpone), 200 g práškového cukru, 500 ml šľahačkovej smotany, 2 vanilkové cukry, 300 g jahôd, griotka,  Čítaj ďaľej