Preskočiť na obsah

Šťavnatý jahodový koláč

Šťavnatý jahodový koláč
60 minút
4

Nepresladený a plný chuti – skrátka ideál! O to, aby bolo cesto krásne vláčne, sa postará cmar, o chrumkavosť obľúbená omrviinky … a o vôňu pochopiteľne jahody.

Suroviny na šťavnatý jahodový koláč:

  • 300 g jahôd
  • 100 g cukru
  • 1 PL škrobu
  • 200 g múky pšeničnej polohrubej
  • 200 g múky pšeničnej hrubej
  • 0,5 bal kypriaceho prášku do pečiva
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 vajce
  • 250 ml cmaru
  • 125 ml oleja 

Na posýpku:

  • 250 g hrubej múky pšeničnej hrubej
  • 100 g maslo chladné, nakrájané na kúsky, 250 g krupicového cukru

Postup:

Jahody nakrájajte, posypte cukrom a škrobom, aby pustili šťavu.

Všetku múku preosejte s práškom do pečiva. V mise utrite cukor a vajcia, vsypte preosiatu múku a vlejte cmar a olej. Spracujte mäkké cesto.

Mohlo by vás zaujímať

Vanilková torta s jahodami a mascarpone

Vanilková torta s jahodami a mascarpone je skvelý recept, ktorý stojí za to vyskúšať! Svetlý korpus s lahodným mascarpone krémom a jahodami. Suroviny: Cesto: 5 vajec150 g kryštálového  Čítaj ďaľej

Plech vymastite a vyložte papierom na pečenie; potom na neho rovnomerne roztiahnite cesto. Pokryte jahodami.

Rúru predhrejte na 220 ˚C, teplovzdušnú na 200 ˚C. Do misy medzitým vsypte suroviny na posýpku a prepracujte pomocou prstov. Mrveničkou rovnomerne posypte koláč.

Mohlo by vás zaujímať

Krémeš s jahodovou náplňou

Tenká vrstva cesta, o to bohatšie vnútro – typická dobrota z Maďarska, to je krémeš s jahodovou náplňou. Suroviny na krémeš s jahodovou náplňou: Cesto:  Čítaj ďaľej

Plech vložte na prostrednej mriežku v rúre a pečte 30-45 minút (podľa výkonnosti rúry) alebo kým odrobinky nezozlatnú. Ako na tom cesto je, spoznáte tak, že do neho pichnete špajdľou – keď na nej neostanú vlhké omrvinky, je koláč hotový. Skvele chutí teplý, vlažný aj studený.