Preskočiť na obsah

Linecká torta

Linecká torta
Energia: 45 kcal./100g.
12

Táto lahôdka z krehkého cesta sa môže popýšiť viacerými prvenstvami. Linecká torta je tradičný rakúsky koláč s orieškami a marmeládou. Je  najstarším múčnikom pomenovaným podľa názvu mesta. Prvá písomná zmienka  o originálnej Linzer Torte pochádza už z roku 1653 a najstarší recept bol objavený v kuchárskej knihe s pred vyše 350 rokov. Cesto aj podľa názvu mnohý považujú za linecké, ale nie je to tak. Pomer vajec a jednotlivých surovín je celkom iný, ako v ceste, z ktorého pečiete vianočné zlepované koláčiky. Torta sa neplní žiadnou maslovou plnkou, ale na povrchu  sa  potiera pikantnou najmä ríbezľovou marmeládou a vrch zdobí typická mriežka z cesta. Recepty nájdete aj dnes viacero, no v podstatných postupoch a ingredienciách sú si dosť podobné. Tento recept sme našli v originálnej kuchárskej knižke venovanej rakúskym špecialitám.

Linecká tortasuroviny:

  • 150 g múky
  • 150 g mletých mandlí
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička mletých klinčekov
  • Strúhanú citrónovú kôru
  • 4 žĺtky
  • 150 g masla
  • 200 g ríbezľového lekváru
  • 50 g mandľových lupienkov
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Do nádoby na šľahanie preosejte hladkú múku. Primiešajte práškový cukor, mleté mandle, vanilkový cukor, štipku soli, mletú škoricu, mleté klinčeky a strúhanú citrónovú kôru. Všetky suché ingrediencie  dôkladne premiešajte. Pridajte 3 žĺtka, a na plátky pokrájané maslo.  V robote alebo pomocou ručného elektrického šľahača vymieste na hladké krehké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte asi na 30 minút do chladničky. Rúru predhrejte na 180° C. Guľatú tortovú formu (priemer 26 cm) vymažte tukom a vysypte strúhankou. Z cesta odoberte jednu tretinu a zvyšok rovnomerne rukou roztlačte na celú plochu tortovej formy. Plochu vyrovnajte a

Mohlo by vás zaujímať

Hviezdne dukáty

Hviezdne dukáty

Ak premýšľate nad tým, že by ste na Vianoce chceli upiecť niečo nové a trochu iné ako inokedy, skúste Hviezdne dukáty! Voňajú  i chutia tak krásne vianočne…  Čítaj ďaľej

potrite  výdatnou vrstvou ríbezľovej marmelády. Na okraji nechajte asi 1 cm široký  nenatretý pás. Zo zvyšnej tretiny cesta polovicu rozvaľkajte a nakrájajte na rovnaké pásiky široké asi 1 cm. Na povrchu torty ich krížom poklaďte a  vytvorte z nich mriežku. Z druhej polovici zvyšného cesta vytvorte okolo celej torty okraj. Cesto potrite  zvyškom žĺtkov a nahusto posypte mandľovými hoblinami. Vložte do predhriatej rúry na 180° C a do zlata pečte asi 35 – 40 minút. Nechajte vychladnúť a pred servírovaním posypte práškovým cukrom. 

Mohlo by vás zaujímať

Citrónové linecké pečivo

Recept na Citrónové linecké pečivo, ktoré vám bude chutiť! Suroviny na citrónové linecké pečivo: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g práškového cukru,  Čítaj ďaľej