Preskočiť na obsah

Ovocné guľky zo zemiakového cesta

60 minút
4

Ovocné guľky zo zemiakového cesta bol obľúbený a častý pokrm v strave našich starých rodičov. Toto tradičné, jednoduché a chutné jedlo sa oplatí zaradiť do nášho jedálnička i v dnešnej dobe. Vo väčšom množstve je to plnohodnotné a sýte hlavné jedlo, malú porciu dvoch – troch guliek môžete ponúknuť ako zdravší variant múčnika po dobrom obede.  

Ovocné guľky zo zemiakového cesta – suroviny:

  • 1 kg uvarených a ošúpaných zemiakov
  • 250 g hrubej múky
  • 250 g hrubej krupice
  • 1 žĺtok  
  • štipka soli
  • slivky alebo iné ovocie
  • 200 g strúhanky
  • 150 g masla
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Zemiaky dajte aj so šupou uvariť, potom ošúpte a nechajte vychladnúť.  Vychladnuté zemiaky pretlačte, alebo rozmixujte, pridajte 250 g hrubej múky, trošku soli, krupicu a jeden žĺtok. Na zemiakové cesto používajte hrubú múku, pretože z hladkej múky cesto stvrdne. Aby bolo cesto vláčne nedávajte celé vajce, iba žĺtok.

Mohlo by vás zaujímať

Tvarohové guľky so slivkami

Tvarohové guľky so slivkami

Babičkine tvarohové guľky so slivkami Sezóna šťavnatých domácich sliviek je tu! Dajú sa spracovať naozaj na rôzne spôsoby. Ak máte k dispozícii domáce slivky, je  Čítaj ďaľej

Všetko spolu zmiešajte a mieste dovtedy, až kým sa všetky ingrediencie nespoja do hladkého cesta. Ak sa ponáhľate, alebo si prácu chcete čo najviac zjednodušiť, môžete použiť aj polotovar, zemiakové cesto v prášku. Postup je veľmi jednoduchý a ak budete postupovať podľa návodu na obale, získať veľmi chutné cesto, takmer na nerozoznanie od domáceho. Cesto na doske vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a rozkrájajte na štvorce. Do každého štvorca vložte ľubovoľné odkôstkované ovocie, zabaľte ho do cesta a rukami vytvarujte rovnaké guľky.

Chutné sú ovocné guľky plnené vykôstkovanými slivkami alebo marhuľami, pričom vnútro posypte škoricovým cukrom. Ak použijete menšie druhy ovocia, napríklad čerešne alebo višne, prípadne rôzne bobuľové ovocie, dajte do jednej guľky dva alebo i viac kusov ovocia. Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť dostatočné množstvo vody s jednou lyžicou oleja. Keď voda začne vrieť, vložte do nej pripravené guľky a opatrne miešajte, aby sa guľky neprilepili na dno. Keď  vyplávajú  na povrch, stíšte oheň a  na miernom ohni varte asi 12 – 14 minút. Vyskúšajte na jednej guľke, či je cesto uvarené, potom ich vyberte dierovanou naberačkou, nechajte odkvapkať a vložte do kastróla či panvice s opraženou strúhankou. Strúhanku pražte do zlata, najlepšie na panvici s nepriľnavým povrchom. Guľky pogúľajte v strúhanke, aby sa na ne rovnomerne nalepila.  Namiesto strúhanky môžete použiť mletý mak, orechy alebo tvaroh. Na tanieri guľky posypte práškovým cukrom a polejte rozpusteným maslom.