Preskočiť na obsah

Šatôčky s nivou

Šatôčky s nivou
40 minút
Energia: 197 kcal./porcia
20

Pochutnajte si so svojimi priateľmi na vynikajúcich šatôčkach s nivou

Suroviny na Šatôčky s nivou (vystačí na asi 20 kusov):

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • ½ KL Kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ KL soli
  • 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 1 vajce

Na náplň:

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajce
  • sezamové semienka
  • celá rasca

Okrem toho potrebujeme:

  • ostrôžku
  • plech na pečenie

Postup:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín, jogurt a vajce a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto necháme odpočívať v chladničke asi 10 minút.
  2. Na prípravu náplne v mise zmiešame nastrúhanú nivu, na malé kúsky nakrájanú šunku a smotanu.
  3. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm a pomocou ostrôžky nakrájame štvorce. Do stredu každého štvorca nanesieme náplň a rohy prehneme do stredu a pritlačíme, aby nám náplň nevytiekla. Vytvoríme šatôčky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Povrch potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami alebo rascou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Mohlo by vás zaujímať

Enciánové šatôčky

Suroviny na enciánové šatôčky: 400 g lístkového cesta, 2 ks Hermelínu alebo Enciánu, 120 g brusníc, 1 žĺtok Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme. Rozrežeme na štvorce.  Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra:  180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Čas pečenia: asi 20 minút
  • Čas prípravy: asi 20 minút

Mohlo by vás zaujímať

Bataty plnené pekanovými orechmi

Bataty plnené pekanovými orechmi a javorovým sirupom

Suroviny na bataty plnené pekanovými orechmi a javorovým sirupom: 6 batatov80 g pekanových orechov60 g jemných ovsených vločiek60 g mletých mandlíštipka soli½ lyžičky mletej škorice50  Čítaj ďaľej

Šatôčky s nivou podávame teplé, ale veľmi chutné sú aj vychladnuté.