Preskočiť na obsah

Šišky plnené šampiňónmi alebo avokádom

60 minút
4

Dohodli ste sa s priateľmi na stretnutí a rozmýšľate, čím malým ale nevšedným ich pohostiť? Klasické jednohubky sa vám zdajú príliš obyčajné a čipsy s pikantnou omáčkou prvoplánové. Chcete prekvapiť niečím nevšedným. Mám pre vás tip na šišky z odpaľovaného cesta, plnené šampiňónmi alebo avokádovou náplňou. Ale môžete si vymyslieť plnku akú chcete, záleží na vašej fantázii a tiež na tom,  aké suroviny máme poruke.

Šišky plnené šampiňónmi alebo avokádom – suroviny:

  • 50 g masla
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 150 g hrubej celozrnnej múky
  • 4 veľké vajcia
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • Trochu morskej soli
  • Olej na vyprážanie

Šampiňonová plnka- suroviny:

  • 250 g čerstvých šampiňónov
  • 200 g čerstvého syra, napríklad Lučina
  • 50 ml bieleho vína
  • 1 menší zväzok petržlenovej vňate
  • 2 polievkové lyžice masla
  • Soľ a mleté čierne korenie na dochutenie

Avokádová  plnka – suroviny:

Postup:

Zeleninový vývar, maslo a soľ dáme variť do hrnca. Keď začne vrieť, naraz vsypeme hrubú múku a rýchlo miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Potom plameň stiahneme na minimum a stále miešame, kým cesto nie je hladké a odliepa sa od dna hrnca. Odstavíme ho a ďalej miešame. Keď je cesto vlažné, vmiešame doň prášok do pečiva a jedno po druhom vajcia. Každé vajce dobre vymiešame, až potom pridáme ďalšie. Keď je cesto hotové a hladké, dvomi lyžicami z neho formujeme malé šišky. Tie vypražíme v horúcom oleji do zlata. Vypražené uložíme na papier odkvapkať.

Na plnku si očistíme šampiňóny a nakrájame na plátky. V rajnici zohrejeme maslo a v ňom podusíme šampiňóny do mäkka. Necháme ich vychladnúť, zamiešame čerstvý syr a biele víno. Pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Ochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením.

https://www.shutterstock.com/

Na avokádovú plnku rozrežeme avokádo, vyberieme z neho kôstku a dužinu vyberieme do misky. Potlačíme ju vidličkou na kašu. Pridáme bryndzu, sušené talianske bylinky a nadrobno nasekanú cibuľku. Všetko dobre premiešame.

https://www.shutterstock.com/

Servírovanie:

Šišky rozrežeme na polovicu. Spodnú časť naplníme plnkou a prikryjeme vrchným dielom. Vynikajúco chutia k vínu aj pivu.

Mohlo by vás zaujímať

Veterníky s bryndzovou plnkou

Veterníky s bryndzovou plnkou – suroviny (rozpočet na 40 kusov veterníkov): 250 ml vody, 50 g masla, štvrť lyžičky soli, 150 g múky, 3 vajcia  Čítaj ďaľej

Mohlo by vás zaujímať

Šatôčky s nivou

Šatôčky s nivou

Pochutnajte si so svojimi priateľmi na vynikajúcich šatôčkach s nivou Suroviny na Šatôčky s nivou (vystačí na asi 20 kusov): Na cesto: 500 g polohrubej múky½  Čítaj ďaľej

Mohlo by vás zaujímať

Slané Ajvar koláčiky

Slané Ajvar koláčiky

Slané Ajvar koláčiky sú výborné teplé i za studena. Suroviny na slané Ajvar koláčiky: 300 g lístkového cesta200 ml jemného Ajvaru2 lyžice olivového olejasoľ a korenie2  Čítaj ďaľej