Preskočiť na obsah

Veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta

kuriatka z odpaľovaného cesta
15 minút
8

Pečené kuriatka na veľkonočné pohostenie môžu mať aj podobu chutného dezertu, ktorý nielen pochutí, ale aj očarí. Veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta sa deťom určite budú páčiť!

Suroviny na veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta:

  • hrniec,
  • škrabku na zeleninu,
  • misku,
  • metličku na šľahanie,
  • potravinársku fóliu,
  • šľahací mixér,
  • papier na pečenie,
  • valček,
  • plech na pečenie,
  • cukrárske vrecká s hladkou aj zúbkovanou špičkou,
  • 2 okrúhle formičky na vykrajovanie (2 cm a 5 cm)

Krém:

  • 500 ml mlieka
  • kôra a šťava z 2 citrónov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g zemiakového škrobu
  • 30 g hladkej múky
  • 2 žĺtky a 1 vajíčko
  • 500 ml smotany na šľahanie (33%)
  • štipka soli

Cesto:

  • 240 ml vody
  • 125 g masla
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 180 g polohrubej múky
  • 6 vajíčok

Na ozdobenie:

  • 100 g bielej čokolády
  • zobáčiky a krídelká z fondánu

Postup:

Krém:

Do hrnca dáme zohrievať mlieko. Pridáme k nemu plátky citrónovej kôry a citrónovú šťavu. V miske metličkou ručne vymiešame dohladka cukor, škrob, múku, žĺtky a celé vajíčko. Keď mlieko takmer vrie, dáme ho preč zo sporáka a opatrne prilejeme vaječnú zmes. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

Tip

Škrob zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare. Je však potrebné nechať ho prevrieť aspoň 3 minúty, aby sa celkom rozpustil.

Uvarený žĺtkový puding prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Dáme zachladiť na 30 minút. Pred plnením z vychladnutého pudingu vyberieme citrónovú kôru a rozmiešame ho metličkou do hladka. Puding spojíme so šľahačkou vyšľahanou do polotuha a krém naplníme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou.

Craqueline:

Craqueline je sušienka, ktorá dodá odpaľovanému cestu chrumkavosť a pomôže mu udržať si rovnomerný tvar. V miske ručne spojíme zmäknuté maslo s cukrom a soľou. Pridáme múku a vypracujeme cesto. Medzi dvoma papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a odložíme do mrazničky.

Odpaľované cesto:

Do hrnca dáme variť vodu, maslo, cukor a štipku soli. Keď sa maslo rozpustí a zmes začne vrieť, prisypeme naraz všetku múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Hotové cesto necháme za stáleho miešania vychladnúť. Do vychladnutého cesta primiešame po jednom vajíčka. Vypracujeme vláčne a lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame dve veľkosti guľôčok (menšie na hlavičky a väčšie na telíčka kuriatok).

Mohlo by vás zaujímať

Veľkonočný veniec

Veľkonočný veniec

Veľkonočný veniec pečieme doma každý rok. Suroviny na veľkonočný veniec: Na cesto: 1 balenie Buchiet Dr.Oetker, 260 ml vlažnej vody, 120 ml oleja (12 polievkových  Čítaj ďaľej

Z mrazničky vyberieme craqueline a vykrajujeme z neho kolieska v takých veľkostiach, aby pasovali na guľôčky z odpaľovaného cesta. Craqeuline uložíme na odpaľované cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, ale teplotu hneď stiahneme na 180 °C. Pečieme približne 20 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezhnedne. Rúru počas pečenia neotvárame! Vlhkosť, ktorá sa z odpaľovaného cesta počas pečenia vyparuje, je kľúčová. Otvorením rúry by para unikla a odpaľované cesto by spľaslo. Upečené cesto necháme vychladnúť. Potom pomocou zúbkovanej cukrárskej špičky urobíme na spodku každej guľôčky malú dierku, cez ktorú ich naplníme krémom.

Zdobenie:

Nad parou rozpustíme bielu čokoládu, ktorou zlepujeme dokopy telá a hlavičky kuriatok. Na záver na kuriatka prilepíme predpripravené ozdoby z fondánu.