Preskočiť na obsah

Créme brulée s ovocím

Créme brulée s ovocím
40 minút
4

Chcete vyjedať chutný dezert zo zapekacej mištičky? A prečo nie? Ochutnajte túto delikatesu: Nech sa páči, Créme Brulée s ovocím!

Suroviny na Créme Brulée s ovocím

  • 600 ml smotany na šľahanie
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • trochu trstinového cukru na posypanie
  • 6 žĺtkov
  • 400 g čerstvého alebo mrazeného bobuľového ovocia (maliny, jahody, čučoriedky, ríbezle – podľa ľubovôle)
  • 50 g trstinového cukru

Postup

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vanilkový lusk rozpolíme, vložíme do smotany na šľahanie a spolu uvedieme do varu. Po vychladnutí vanilkový lusk vyberieme a prevarenú smotanu postupne primiešavame do vyšľahaných žĺtkov. Dávajme pritom pozor, aby sa nám nevytvárala pena. Tento krém nalejeme do zapekacích mištičiek a vložíme do rúry predhriatej na 100 stupňov Celzia. Pečieme približne hodinu, podľa potreby aj o trochu viac.

Dobre upečený krém by mal byť mierne trasľavý – teda ani nie tekutý, ani úplne tuhý. Ak sa nám zdá, že by ešte mal byť trochu tuhší, nechajme ho v rúre  dlhšie, ale určite nezvyšujme teplotu.

Mohlo by vás zaujímať

Crème brulee s karamelom

Crème brulee s karamelom

Suroviny na Crème brulee s karamelom: 500 ml šľahačkovej smotany, 1 struk vanilky, 100 g hnedého cukru a ďalší na krustu, 6 vaječných žĺtkov Postup:  Čítaj ďaľej

Upečený krém nechajme vychladnúť a stuhnúť . Tesne pred podávaním ho posypeme trstinovým cukrom a trochu opálime, aby mal karamelovú chuť. Môžeme to urobiť dvoma spôsobmi: Buď dáme mištičky pod dobre rozpálený gril do rúry, alebo cukor na kréme upálime pomocou cukrárskej plynovej pištole. Povrch upečeného krému ozdobíme bobuľovitým ovocím. Trochu ovocia si odložíme bokom, osladíme a potlačíme vidličkou, alebo prelisujeme cez sitko – týmto ešte celkom na záver prelejeme krém v mištičke, dozdobíme ovocím a potom už len podávame .